2020. jan 29.

A koronavírus elérte Magyarországot is

írta: Pendulumblog
A koronavírus elérte Magyarországot is

conspiracy-theory.jpgLegalábbis az attól való rettegés, ami fénysebességgel terjed az utcán és a közösségi médián. Akárcsak az emberi hülyeség.

Terjed a fészbúkon, hogy a koronavírus már itt van a spájzban. Hallottad, hogy a Kínából rendelt csomaggal is terjed? Nehogy átvedd! Beengedtek egy wuhan-i turistacsoportot, tudjuk kik, állítólag nem fertőzöttek, na persze. Egy kínai járat pilótája már megbetegedett a Ferihegyen. Titkolják, hogy már itt van a tudjuk mi. Vajon véletlen, hogy minden évszázad 20-as évében világszintű járvány tör ki? Vajon véletlen, hogy Bill Gates alapítványa támogatott egy kutatási projektet pár éve, ami a koronavírussal foglalkozott? Túl sokan vagyunk a Földön, ezzel a járvánnyal akarják kiirtani az emberiséget! Egyébként is, tiltsák már be a kínaiakat

Az összeesküvési elméleteknek se szeri, se száma. És az Alberto Brandolini olasz programozó által megfogalmazott aszimmetrikus bullshit elmélet szerint a hasonló rémhírek megcáfolására mindig nagyságrendekkel több energiát kell fordítani, mint az előállításukra.

Vajon tényleg rettegnünk kell a koronavírustól jelenleg itt Magyarországon? Először is, elég elolvasni az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatóját ahhoz, hogy rájöjjünk: már a kérdés is rossz. Hiszen nem csak egy koronavírus van, ez a vírusok egy egész családja, amelyek felelősek lehetnek súlyos tüdőgyulladást eredményező csúnya megbetegedésekért (SARS, MERS). A mostani pánik okozója egy új típusú, eddig ismeretlen koronavírus (CoV), ami Kína Wuhan városban tömeges megbetegedéseket okozott. Sajnos jelenleg még nincs ellene oltás, sem antivirális gyógyszer. A súlyos betegeknél legfeljebb az immunrendszert lehet támogatni folyadékpótlással és hasonlókkal, hogy leküzdje a kórokozót.

De vajon tényleg minden eddiginél halálosabb ez a vírus? Egyesek a száz éve dühöngő spanyolnáthával állítják párhuzamba ezt a járványt. Nos, ők nem tudják, miről beszélnek. Egyrészt a spanyolnátha nem 1920-ban tört ki, mint a mémek állítják, hanem 1918-ban (kis szépséghiba). Másrészt a spanyolnátha járvány egyes becslések szerint több mint 50 millió halálos áldozatot követelt világszerte, a halálozási arány 10-20% körül volt (csak Indiában a lakosság 5%-a pusztult el). Ezzel szemben az új koronavírus-járvány kapcsán a legújabb jelentések szerint kb. 6000 megbetegedést dokumentáltak, ebből 132 volt halálos kimenetelű, ez körülbelül 2%. De persze ez is feltételezné, hogy minden megbetegedést dokumentáltak, ami nincs így. A könnyebb lefolyású betegségek valószínűleg fel sem kerültek a radarra. A járvány ráadásul egyelőre Kínára koncentrálódik, alig néhány elszigetelt esetet regisztráltak máshol.

Az emberek többsége nem tudja, hogy az "átlagos" influenza is halálos lehet: 650 ezer áldozatot követel minden évben. És ami még fontosabb, hogy az új típusú koronavírusos halálesetek és a "hagyományos" influenza miatti halálesetek között van egy jelentős hasonlóság: elsősorban a legyengült szervezetűek, a betegek, a kicsik és az idősek köréből kerülnek ki. Egészséges embereknél a halálos végkimenetel valószínűsége igen csekély.

Akárcsak azoknak az elméleteknek az igazságtartalma, amelyek szerint ezt a vírust mesterségesen tenyésztették és eresztették szabadon. Egy ilyen elméletet a Trump-párti Qanon összeesküvés hívei terjesztenek gőzerővel. Szerintük a jelenlegi amerikai elnököt a hadsereg ültette hatalomra, hogy megmentse a világot a milliárdosok globális összeesküvésétől. Ezt állítólag Bill Gates irányítja a háttérből. Arra hivatkoznak, hogy 2015-ben az állítólag a Gates alapítványa által támogatott brit Pirbright Intézet fejlesztette ki az új koronavírust és erre szabadalmat nyújtott be, ebből keletkezett a mostani járvány. Ez azonban teljesen hamis vád. Egyrészt a legyengített kórokozók előállítása teljesen legitim céllal történik, mégpedig azzal, hogy oltást lehessen belőlük előállítani. Ráadásul egy teljesen más típusú vírust fejlesztettek ki, ami emberre nem veszélyes. És végül, nincs semmi bizonyíték arra, hogy az intézetet valaha támogatta volna a Gates Alapítvány, és ezt ők is tagadják.

Az ehhez hasonló, ezernyi tv-sorozat által is erősített, mérgező összeesküvési elméletek sokkal virulensebbnek és károsabbnak bizonyulnak, mint maga a koronavírus. Elhitetik az emberekkel, hogy a világot egy titkos csoport irányítja, és minden mögött összeesküvés jeleit kell keresni. Gyanakvást ébresztenek a közegészségügy és a tudomány iránt. Ráveszik a szülőket arra, hogy ne engedjék beoltani a gyereküket, mert az is a globális konspiráció része. Ami még ennél is rosszabb, eközben alattomos rasszista előítéleteknek adnak táptalajt és elterelik a figyelmet azokról a valóban nyomasztó problémákról és szaporodó válságtünetekről, amik miatt tényleg kellene aggódnunk.

Egy globalizált világban persze nem árt ébernek lenni az influenzaszezonban. Aki pánikol a koronavírus miatt, az ne üljön fel az olcsó kínai-ellenes szólamoknak, hanem kövesse a WHO javaslatait. Például rendszeresen mosson kezet, kerülje a testi kontaktust az influenza tüneteit mutató emberekkel, ne egyen nyers húst. Ha ő maga influenzás tüneteket tapasztal, akkor ne játssza el Sztahanovot, és ne menjen be körbefertőzni a kollégáit.

De vajon aki azon retteg, hogy a koronavírus kipusztítja az emberiséget, közben gondol-e arra, hogy évente több tízezer ember hal meg az "ártatlan" rossz szokások és népbetegségek miatt, mint amilyen a mozgásszegény életmód, az elhízás vagy a dohányzás? Retteg-e annak következményeitől, hogy egy alkoholizmus által különösen sújtott országnak nincsen alkoholstratégiája? Vagy hogy az iskolákban alig van szexuális felvilágosítás, miközben terjed a HIV és a szifilisz? És főképp, aggódik-e azért, hogy az emberiséget valós, tudományosan is alátámasztható katasztrófa fenyegeti az ember által okozott klímaváltozás és környezetpusztítás miatt? Hogy ehhez a katasztrófához valóban hozzájárul a globális egyenlőtlenség és a társadalmi igazságtalanság, amit a Trump-féle populista vezérek döntései tovább mélyítenek? És ebben nincs semmi "titkos összeesküvés". Itt zajlik a szemünk előtt, az emberiség nagy részének közönyös vállrándítása mellett.

Nem véletlen, hogy Magyarország ennyire sérülékeny, ha összeesküvési elméletekről van szó. Fejétől bűzlik a hal, ahogy mondani szokás. Vajon meglepő ez egy olyan országban, amelynek vezetői több tízmilliárd forintot költenek annak elhitetésére, hogy egy gonosz zsidó milliárdos világösszeesküvést sző migránsok millióinak hazánkba telepítésére? Aki ezt elhiszi, annak semmilyen nehézséget nem jelent elhinni azt is, hogy a mostani koronavírus járványt Bill Gates idézte elő mesterségesen, az emberi faj kipusztítására. És aki ezt cáfolja, az is része az összeesküvésnek. "Balga fülnek balgaság a bölcs beszéd," ahogy Euripidész írja.

Sárosi Péter

Szólj hozzá